Weekendul acesta se desfășoară în Elveția cea mai mare reuniune a liderilor mondial de când Rusia a invadat Ucraina. Dar cu actori cheie precum China, care a ales să rămână de-o parte, și cu noi ultimatumuri lansate de președintele rus Vladimir Putin, care cere capitularea Ucrainei, așteptările sunt scăzute.

Oficialii ruși au catalogat evenimentul ca fiind nesemnificativ și “fără valoare” și și-au îndemnat aliații la boicot. Putin a spus vineri că “fără participarea Rusiei, fără un dialog onest și responsabil cu noi, este imposibil să ajungem la o soluție pașnică în Ucraina și, în general, în ceea ce privește securitatea globală și europeană“, iar summitul este “doar un alt truc pentru a distrage atenția tuturor“. A transmis Ucrainei să capituleze, să predea toate cele patru regiuni pe care Rusia le-a anexat ilegal, inclusiv zonele care rămân sub controlul Kievului. Kievul i-a respins solicitările.

Speranțele de a presa Moscova către un acord s-au stins, fără participarea Beijingului, iar condițiile lui Putin au reflectat aparent încrederea crescândă a Moscovei că forțele sale dețin puterea în război, relatează Reuters.

Politicienii de la Kiev au salutat fiecare participant confirmat ca pe un gest de sprijin, chiar dacă mare parte a șefilor de stat și-au trimis reprezentanți. La summit vor participa aproximativ 90 de delegații, dintre care aproximativ jumătate din Europa. Va participa și Vicepreședinta SUA, Kamala Harris.

În cadrul reuniunii se va discuta despre planul de pace în 10 puncte propus de Zelenski, dar și despre problemele securității alimentare și nucleare și readucerea copiilor și prizonierilor ucraineni înapoi acasă.

Surse alternative: AP, BBC

Foto: Facebook/Володимир Зеленський

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday