Ambasadorii au convenit, de principiu, asupra cadrului negocierilor pentru aderarea Ucrainei și a Moldovei“, a transmis într-o postare pe rețelele de socializare președinția belgiană a blocului. Primele conferințe interguvernamentale vor avea loc începând din 25 iunie. Decizia trebuie aprobată oficial de miniștrii de finanțe și economie, care se reunesc vinerea viitoare.

Charles Michel, președintele Consiliului European, a salutat acordul: “Ne ținem promisiunile și vă vom sprijini pe drumul spre calitatea de membru“. Anunțul vine la o săptămână după ce Comisia Europeană a transmis că ambele state îndeplinesc toate criteriile pentru începerea oficială a negocierilor de aderare.

Cei 27 de membri ai UE trebuie să fie de acord în unanimitate pentru începerea negocierilor, care durează ani de zile. Belgia și Comisia au dorit să încheie un acord înainte ca Ungaria, care până a blocat aderarea Ucrainei, să preia președinția rotativă de la 1 iulie.

Kievul și Chișinăul au solicitat aderarea la UE la scurt timp după ce Rusia și-a lansat invazia în Ucraina în februarie 2022. Au primit statutul de candidat patru luni mai târziu.

Surse alternative: Reuters, DW

Foto: Vladyslav Musiienko | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday