Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a oferit un interviu pentru Politico, după finalizarea unei întruniri între miniștrii de Externe din țările membre ale alianței. În cadrul acestuia, oficialul a lansat apelul către Franța, unde extrema dreaptă este în ascensiune.

“Există o campanie electorală în curs de desfășurare în Franța acum și nu voi face parte din această discuție internă. Ceea ce pot spune este că eu cred cu tărie că este în interesul Franței și al tuturor aliaților să menținem NATO puternică, pentru că trăim într-o lume mai periculoasă”, a spus Stoltenberg.

Din cauza rezultatelor bune de la europarlamentare pe care partidul extremist, Adunarea Națională, din care face parte Marine Le Pen, le-a obținut, președintele Emmanuel Macron a dizolvat parlamentul și a convocat alegeri anticipate. Situația provoacă, însă, îngrijorări grave atât la nivelul Europei, cât și al NATO.

Franța este una dintre cele trei puteri nucleare ale Alianței Nord-Atlantice, iar o victorie a extremei drepte provoacă îngrijorări mari pentru NATO, subliniază Politico. Candidatul la președinție din partea partidului Adunarea Națională, Marine Le Pen, s-a angajat să retragă Franța din comanda integrată a alianței. De altfel, un raport al parlamentar francez din 2023  a acuzat acest partid că a servit drept “purtător de cuvânt al Kremlinului”.

Jordan Bardella, liderul partidului Adunarea Națională și probabil următorul prim-ministru dacă acesta va câștiga alegerile anticipate, a declarat într-un interviu acordat Politico că partidul său va aștepta încheierea războiului din Ucraina înainte de a se retrage de la angajamentele NATO.

Emmanuel Macron a promis că va rămâne președinte indiferent care vor fi rezultatele din 7 iulie, atunci când a fost stabilit al doilea tur al alegerilor parlamentare. Totuși, rezultatele vor veni cu doar câteva zile înainte de summitul NATO de la Washington, iar poziția președintelui francez, subliniază Politico, ar fi grav slăbită din punct de vedere politic dacă ar ajunge în SUA cu perspectiva de a fi nevoit să numească un guvern de extremă dreapta.

Președinții francezi au o influență importantă asupra afacerilor Externe și a politicii de apărare a țării. Cu toate acestea, un guvern condus de extrema dreaptă ar avea control asupra bugetului, iar acest lucru i-ar permite să blocheze ajutorul militar acordat Ucrainei. 

De altfel, Stoltenberg și-a exprimat și îngrijorarea legată de dezbinarea din cadrul alianței, provocată de procesul îndelungat de care este nevoie pentru a se decide asupra ajutorului acordat Ucrainei, dar și de poziția pro-Kremlin a unora dintre liderii țărilor membre NATO.

Sursă: Politico

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday