Institutul Ifo pentru Cercetări Economice prognozează că turiștii străini care vor veni în țară ar putea cheltui până la un miliard de euro, ceea ce corespunde cu 0,1% din valoarea bunurilor și serviciilor vândute în al doilea trimestru al acestui an. Cei mai mari beneficiari vor fi operatorii din domeniul HoReCa.

“Cu toate acestea, efectul este unul de scurtă durată, deoarece veniturile de la turiști vor scădea din nou după încheierea Campionatului European în trimestrul al treilea și vor rămâne la fel în ansamblu”, a declarat un cercetător al Ifo. Institutul a calculat, ținând cont și de cifrele pentru Cupa Mondială din 2006, găzduită tot de Germania, că în luna următoare, țara ar putea atrage 600 de mii de turiști străini, care vor rezerva 1,5 milioane de nopți de cazare.

Ministerul Economiei așteaptă la o redresare temporară pentru sectoarele economice care se bazează pe consum, după ce vânzările cu amănuntul au raportat rezultate slabe în prima jumătate a anului. În orice caz, redresarea nu va fi în aceeași măsură ca în timpul Cupei Mondiale din urmă cu 18 ani. Economiștii au evaluat că efectul general al Euro 2024 asupra celei mai mari economii a Europei depinde, de asemenea, de performanța echipei naționale a Germaniei în turneu. 

Campionatul European debutează vineri seară, cu meciul dintre Germania și Scoția, și se va încheia pe 14 iulie. Din grupa țării gazdă mai fac parte Ungaria și Elveția. România este repartizată în grupa E, cu Belgia, Slovacia și Ucraina. Primul meci al naționalei României va avea loc luni, de la ora 16, contra Ucrainei.

Sursă: Reuters

Foto: Mohamed Ahmed Soliman | Dreamstime

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday