Pentagonul a declarat că exercițiile militare, la care participă un submarin cu propulsie nucleară Kazan și fregata Amiral Gorșkov, nu reprezintă o amenințare pentru SUA, dar “bineînțeles, sunt luate în serios”. Secretarul de presă Sabrina Singh a transmis că manevrele sunt “în concordanță cu alte vizite navale de rutină pe care le-am mai văzut sub diferite administrații”. 

Oficiali din Marina Americană au declarat, anterior, că monitorizează îndeaproape prezența celor patru nave. Militarii americani au folosit drone maritime pentru a urmări navele rusești, în momentele în care acestea se apropiau de Cuba. De altfel, un submarin american de atac rapid a acostat la baza navală Guantanamo din Cuba, iar Canada a trimis și ea o navă de patrulare în zonă. 

Ministerul rus al Apărării susține că submarinul și fregata sunt dotate cu arme avansate, inclusiv rachete hipersonice Zircon, și că anterior au realizat exerciții cu rachete în Oceanul Atlantic. Totuși, Ministerul cubanez de Externe a ținut să sublinieze că niciuna dintre nave nu are arme nucleare la bord, iar vizita de cinci zile nu reprezintă o amenințare pentru regiune.

Rusia a mai trimis nave de război în Cuba în trecut, în contextul în care cele două state sunt aliate vechi. Momentul de acum pare ales pentru a trimite Washingtonului un mesaj, acela că Moscova nu tolerează amestecul în afacerile sale. De asemenea, în contextul internațional mai larg, prezența navelor în apele Cubei este văzută ca o demonstrație de forță din partea Federației Ruse, notează BBC.

Surse alternative: BBC, Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday