Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a declarat că alianța își va asuma un rol mai important în coordonarea transporturilor de arme și muniții către Armata Ucraineană, preluând sarcina de la SUA. Scopul este de a proteja această activitate de potențiale decizii din partea lui Donald Trump, în cazul în care acesta se va întoarce la Casa Albă, după alegerile din noiembrie. Unii diplomați au adus în discuție că decizia ar putea avea un efect limitat, întrucât Washingtonul este partea dominantă în cadrul NATO și furnizează majoritatea armamentului pentru Ucraina.

Stoltenberg a declarat, la o conferință de presă, că această activitate nu face din NATO o parte a conflictului, dar că în acest fel, organizația militară de apărare își sporește sprijinul pentru Ucraina. 

Miercuri, Jens Stoltenberg și Viktor Orban, premierul Ungariei, au încheiat un acord prin care țara nu este obligată să participe la formele de ajutor pentru Ucraina, dar s-a angajat să nu blocheze pachetele de ajutor. 

Reuters explică faptul că, după invadarea Ucrainei, SUA au organizat conferințe cu țări aliate și partenere la baza aeriană Ramstein din Germania, cu scopul de a trimite ajutoare militare către Ucraina. Grupul va continua să existe ca forum politic condus de SUA, dar sarcinile legate de ajutorul militar vor fi coordonate de NATO.

Sursă: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday