Tesla a publicat anunțul pe site-ul său oficial și a subliniat că majorarea se va aplica, cel mai probabil, de la 1 iulie. Totuși, nu a precizat și cu cât se va scumpi Model 3 și nici dacă scumpirile vor viza și alte modele. Compania a explicat că decizia de majorare este o urmare a măsurii stabilite de Comisia Europeană, care vizează impunerea unor taxe suplimentare pentru vehiculele importate din China. UE a constatat că producătorii chinezi “beneficiază în mare măsură de subvenții neloiale și reprezintă o amenințare de prejudiciu economic pentru producătorii de vehicule electrice din Europa”.

Conform deciziei, dacă autoritățile europene nu vor ajunge la un consens cu cele chineze, măsura taxării suplimentare cu până la 38% va intra în vigoare de la 4 iulie. Tarifele suplimentare sunt diferențiate în funcție de cooperarea în ancheta UE, de care companiile chineze au dat dovadă. Mașinile produse de BYD, de exemplu, vor fi supuse unei taxe suplimentare de 17,4%, în timp ce acelea produse de Geely de 20%, iar pentru cele fabricate de SAIC, taxa va fi de 38,1%. 

Tesla, însă, nu a primit până acum valoarea exactă a taxei la care va fi supusă pentru mașinile pe care le produce în China și le importă în UE. De altfel, Comisia a subliniat că Tesla “poate primi o rată a taxei calculată individual”. Totuși, una dintre cele mai mari fabrici ale Tesla se află în Shanghai. În 2023, producătorul auto american a livrat 947.000 de vehicule din fabrica sa din Shanghai, 600.000 fiind destinate pieței din China, iar restul exportate.

Sursă: CNBC 

Foto: VanderWolfImages | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday