Potrivit Curții Penale Internaționale (CPI), aceasta constituie o altă crimă de război comisă de Rusia în Ucraina. Avocații care au întocmit raportul argumentează că, la începutul anului 2022, Rusia a practicat tactici deliberate de înfometare în timpul asediului său de 85 de zile în Mariupol (Ucraina), cu scopul de a ucide intenționat un număr mare de civili. Infrastructura civilă a fost distrusă, iar locuitorii nu au avut acces la alimente și ajutor umanitar.

De la începutul războiului, aproximativ 22 de mii de persoane au fost ucise în timpul încercuirii și capturării orașului Mariupol. Civilii au rămas fără apă, gaz și electricitate, doar în câteva zile de la asediu, în timp ce temperaturile au scăzut sub minus 10 grade Celsius.

Unul dintre avocați a explicat că asaltul Rusiei asupra orașului Mariupol s-a desfășurat treptat, în patru etape. În prima etapă au fost desfășurate atacuri asupra infrastructurii civile, s-au întrerupt alimentarea cu apă, căldură și electricitate. Cea de-a doua etapă a reprezentat refuzul evacuării civililor și împiedicarea ajutorului umanitar. A treia și a patra etapă au vizat atacarea și distrugerea infrastructurii critice rămase.

Atacarea orașului ucrainean pe etape demonstrează că Rusia a planificat să captureze orașul “fără milă pentru populația civilă”, care a fost estimată la 450.000 de persoane înainte de începerea invaziei complete în 24 februarie 2022. Raportul concluzionează că aproximativ 90% dintre unitățile de asistență medicală și locuințele din oraș au fost distruse sau avariate în timpul asediului, iar punctele de distribuție a alimentelor și rutele de evacuare au fost bombardate.

Sursă: The Guardian

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday