Consiliul Concurenței a informat, într-un comunicat de presă, că a efectuat verificări inopinate la sediile a 14 companii de pe piața vânzării de echipamente IT. Ancheta vizează posibile trucări ale unor licitații publice, în scopul vânzării echipamentelor furnizate de Cisco Systems Romania SRL.

“Autoritatea de concurență are indicii că licitațiile publice care vizează comercializarea echipamentelor furnizate de către CISCO ar fi împărțite între ofertanți având sprijinul furnizorului, direct sau prin intermediul distribuitorilor autorizați, astfel încât să câștige firmele favorizate. Posibila practică anticoncurenţială ar fi început cel puțin din anul 2019”, se arată în informarea de presă. Indiciile au fost transmise de către autorități contractante și prin platforma avertizorilor de concurență.

Firmele controlate sunt: Cisco Systems Romania SRL, Arctic Stream SA, Datanet Systems SRL, Dataware Consulting SRL, Dendrio Solutions SRL, ETA2U SRL, Evotech-IT SRL, Logic Computer SRL, Metaminds SA, Trencadis Corp SRL, Alef Distribution RO SA, Ingram Micro Distribution SRL, Logicom Information Technology Distribution SRL și Prime Telecom SRL.

Inspecțiile au fost autorizate de Curtea de Apel București, iar Consiliul Concurenței subliniază că “efectuarea lor nu reprezintă o antepronunțare în ceea ce privește vinovăția”. În cazul în care vor fi găsite nereguli, entitățile riscă amenzi de până la 10% din cifra de afaceri, dar dacă cooperează, pot primi penalități mai mici.

Bogdan Chirițoiu, președintele autorității, a declarat: “Acestea au fost printre cele mai ample inspecții pe care le-am derulat, atât din punctul de vedere al duratei, vorbim de 3 zile la sediile companiilor, cât și al resursei umane implicate, fiind necesar efortul unor echipe extinse de specialiști”.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday