Curtea Europeană de Justiție (CEJ) a decis joi că Ungaria trebuie să plătească 200 de milioane de euro și o penalitate de 1 milion de euro pentru fiecare zi în care întârzie să pună în aplicare măsurile care i-au fost cerute în ceea ce privește politicile de migrație și azil.

Disputa datează din decembrie 2020, când CEJ a decis pentru prima dată că Ungaria, sub conducerea premierului Viktor Orbán, a limitat accesul la procedurile de azil pentru cei care solicită protecție internațională în țară. Concret, arată Curtea, autoritățile maghiare au reținut ilegal solicitanții de azil în zonele de tranzit de la granițele țării, aceste persoane fiind ținute în condiții similare detenției, în timp ce așteptau procesarea cererilor lor. De asemenea, solicitanților de azil li s-a refuzat dreptul de a rămâne pe teritoriul Ungariei în timp făceau apel în justiție la deciziile de respingere a cererilor de azil, fiind chiar expulzați. Acest lucru contravine legilor UE, care garantează dreptul de a rămâne în țară până la soluționarea finală a cererii de azil.

În 2020, CEJ a impus Ungariei să ia măsuri pentru a opri aceste practici, însă guvernul de la Budapesta a ignorat avertismentele. Judecătorii au concluzionat că Ungaria nu a respectat “principiul cooperării sincere și evită în mod deliberat” aplicarea legislației privind cererile de azil din cadrul blocului comunitar.

“Acest comportament constituie o amenințare serioasă la adresa unității legislației UE, care are un impact extraordinar de grav atât asupra intereselor private, în special asupra intereselor solicitanților de azil, cât și asupra interesului public”, spun judecătorii. Întrucât abaterea Ungariei pune o presiune suplimentară asupra statelor membre vecine, care trebuie să se ocupe de migranții expulzați de Budapesta, încălcarea legii “subminează grav principiul solidarității și al împărțirii echitabile a responsabilităților”.

Surse: Euronews, CEJ

Foto: Spectral-design | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday