Agenția Internațională de Energie (AIE) a evaluat că cererea de petrol va atinge un maxim înainte de 2030, dar investițiile pentru creșterea producției vor continua, mai ales în SUA, și se va ajunge la un excedent de opt milioane de barili pe zi. Agenția a mai transmis că, din același motiv, capacitatea OPEC+ de a gestiona prețul țițeiului va fi subminată, ceea ce ar putea duce la o lungă perioadă cu prețuri mai mici.

“Nu este pentru prima dată când piețele petroliere ar cunoaște o ofertă excedentară, dar un rezultat important ar fi presiunea asupra prețurilor”, a declarat Fatih Birol, directorul agenției. El a spus că este momentul ca multe dintre companii să își analizeze planurile de viitor, pe fondul încetinirii cererii și al creșterii ofertei. Birol a indicat trei factori care vor duce la această situație: un consum mai scăzut de benzină, pe fondul tranziției la vehicule electrice, o reorientare a Arabiei Saudite și altor țări din regiune către energia din surse regenerabile și o încetinire a consumului de țiței în China. 

În raportul de anul trecut, AIE a scris că omenirea se află la “începutul sfârșitului erei combustibililor fosili” și că cererea de petrol, gaze naturale și cărbune va scădea înainte de sfârșitul deceniului, pe fondul extinderii rețelelor de energie din surse regenerabile și a vehiculelor electrice.

Aceste evaluări au fost contestate de liderii din industria petrolieră. Secretarul general al OPEC a spus chiar că ele sunt “periculoase” și a avertizat că, dacă producătorii încetează noile investiții, piața mondială de energie va intra în haos. Cheltuielile legate de investițiile pe termen lung au însumat, anul trecut 538 de miliarde de dolari, cel mai mare număr din 2019. Principalii actori care au contribuit la creștere au fost țările Orientului Mijlociu și China.

Agenția avertizează că previziunile sale privind diminuarea consumului de petrol ar putea fi afectate de “schimbări relativ minore”. De exemplu, o creștere anuală de 0,3% a PIB-ului mondial, o scădere anuală de cinci dolari a prețului real al petrolului sau o încetinire cu 15% a cererii pentru vehicule electrice.

Sursă: Financial Times 

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday