Sondajul a fost realizat de către Pew Research Center, un grup de cercetare din Washington, în 34 de țări, în perioada ianuarie – mai 2024. Una din concluzie a fost că între 14 și 16% dintre francezi, germani și suedezi, spun că au încredere în Donald Trump. Spre comparație, peste 60% dintre germani și suedezi, dar și 42% dintre francezi, au opinii favorabile despre Joe Biden.

Totuși, majoritatea persoanelor intervievate, din cele 34 de țări, s-au declarat nemulțumite de modul în care administrația sa a gestionat criza din Fâșia Gaza. În plus, Pew a arătat că, deși Biden primește evaluări mai bune decât Trump, ratingurile au scăzut în 14 din 21 de țări, față de ediția de anul trecut a sondajului. Cele mai mari diferențe au fost observate în Australia, Israel, Japonia, Polonia, Spania sau Marea Britanie. 

Sondajul mai relevă faptul că unii respondenți dezaprobă modul în care președinția americană s-a ocupat de războiul din Ucraina, dar procentele diferă în rândul țărilor europene, cele mai mari fiind în Ungaria și Turcia, iar cele mai mici în Polonia.

Atitudinea generală față de SUA este în general pozitivă, potrivit Pew. Polonezii au fost cei mai predispuși să evalueze pozitiv SUA, cu 86% dintre cetățeni având păreri favorabile. În regiunea Asia-Pacific, ponderea este de 70%, însă în Turcia de sub 20%.

Surse: DW, Pew Research

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday