UPDATE: Anunțul a fost făcut pe pagina de X a partidului, la scurt timp după ce mai mulți politicieni francezi, atât membri ai Les Républicains cât și ai altor formațiuni au criticat intențiile fostului președinte, Eric Ciotti.

“Prin inițierea negocierilor secrete, fără a consulta partidul și membrii săi, Eric Ciotti încalcă total statutul nostru și poziția adoptată de Les Républicains”, se arată în comunicatul transmis de comitetul politic al partidului.

La rândul său, fostul președinte a oferit un răspuns pe pagina sa de Twitter în care a scris: “Sunt și rămân președinte al partidului nostru politic, ales de membrii acestuia! Niciuna dintre deciziile luate în cadrul acestei întâlniri nu are consecințe juridice.”

Ședința la care fostul lider face referire a fost convocată de secretarul general al partidului Les Républicains, Annie Genevard, la nivelul comitetului politic, cu scopul de a decide dacă Ciotti ar trebui să mai fie președinte sau membru al acestuia. Decizia luată la finalul întrunirii a fost numită de Ciotti “ilegală”.

Interimatul la președinția partidului va fi asigurat de Annie Genevard, secretarul general și François-Xavier Bellamy, cel din urmă aflându-se în fruntea listei partidului la alegerile europene.

Știrea inițială: Eric Ciotti, liderul partidului Les Républicains (LR) a anunțat intenția în cadrul unui interviu. Anunțul său a stârnit, însă, un val de reacții, deoarece ar fi pentru prima dată în istoria Franței când un partid tradițional susține un partid extremist. “Trebuie să avem o alianță în timp ce rămânem noi înșine…o alianță cu RN (Adunarea Națională) și candidații săi. Spunem aceleași lucruri, așa că nu trebuie să mai facem opoziție imaginată” a declarat Ciotti.

Precizările liderului partidului Les Républicains vin în contextul alegerilor anticipate pe care președintele Emmanuel Macron le-a convocat, după eșecul partidului său la Europarlamentare. Extrema dreaptă, reprezentată prin Partidul Adunarea Națională, a obținut, duminică, o victorie categorică în Franța.

France24 scrie că, în mai puțin de trei săptămâni, va avea loc primul tur al alegerilor, iar Emmanuel Macron se confruntă cu o opoziție venită, pe de o parte, de la partidele de stânga și, pe de altă parte, de la partidele de dreapta. Un sondaj Harris Interactive-Toluna, publicat luni, a sugerat că doar 19% dintre francezi l-ar sprijini pe Macron, în timp ce 34% ar sprijini partidul de extremă dreapta Adunarea Națională.

Marine Le Pen a numit declarația lui Ciotti “curajoasă”, salutând-o și spunând că mișcarea este o ruptură istorică, întrucât, până acum, dreapta tradițională a refuzat să lucreze cu extrema dreaptă în Franța. Ulterior, și liderul partidului extremist a declarat că va susține zeci de candidați ai partidului Les Républicains.

Les Républicains este un partid istoric în Franța, din care au făcut parte oameni politici precum Charles de Gaulle, Jacques Chirac și Nicolas Sarkozy, care au luptat împotriva extremismului. Schimbarea propusă de actualul lider al partidului este majoră și, în ciuda afirmațiilor sale conform cărora în acest mod ar putea crea o majoritate în noul parlament, riscă să provoace o ruptură în interiorul propriului partid.

Un partid politic nu este o singură persoană”, a spus șeful republicanilor din Senatul francez, Bruno Retaileau. De asemenea, președintele Senatului și membru al LR, Gerard Larcher, o personalitate influentă în Franța, a spus că “nu va înghiți niciodată” un acord cu RN și l-a îndemnat pe Ciotti să demisioneze. Din camera inferioară a parlamentului, Olivier Marleix, liderul membrilor LR a spus: Eric Ciotti vorbește doar pentru el însuși. Trebuie să părăsească președinția republicanilor”.

Reacții au venit și din partea foștilor membrii ai partidului republican, dar și de la alte partide. Ministrul Economiei, de exemplu, a cerut partidului Renașterea, din care a făcut parte Macron, să le facă loc politicienilor care vor pleca de la LR din cauză că nu pot accepta să se alieze cu extrema dreaptă. De altfel, unii membri ai partidului au început deja să părăsească partidul.

Între timp, și partidele de stânga s-au angajat să desemneze candidați comuni, dar încă nu au încheiat un acord oficial.

Surse: France24, Politico

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday