Aparent au fost două valuri de câte 29-30 de rachete și drone fiecare. Armata Ucraineană a anunțat de fiecare dată că a interceptat toate sau aproape toate țintele, inclusiv rachete hipersonice Kinjal și rachete balistice Iskader-M (lansate din Crimeea), dar aceste informații nu au putut fi confirmate din surse independente. La Kiev s-au auzit explozii, dar apărătorii au susținut că acestea au fost provocate de focul antiaerian și de interceptarea țintelor.

Ambele valuri de rachete au fost precedate de circa 20-24 de drone Shahed, venite dinspre sud pe direcția Kiev, dar apărarea antiaeriană s-a activat și în Harkov, Zaporijia și alte orașe.

La rândul lor, canalele ruse de Telegram au raportat explozii în orașele Simferopol și Sevastopol din Crimeea ocupată, care, nefiind teritoriu recunoscut internațional al Federației Ruse, este țintit de ucraineni cu rachetele cu rază lungă ATACMS.

Potrivit The NY Times, președintele american Joe Biden a decis trimiterea unui al doilea sistem de rachete antiaeriene Patriot în Ucraina. Potrivit oficialilor americani, sistemul ar putea fi operaționalizat în câteva zile.

La rândul ei, Germania a anunțat ieri că trimite încă o astfel de baterie, iar România va discuta (în CSAT) săptămâna viitoare, o decizie similară.

Surse: NY Times, PravdaUA

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday