Politico observă că interzicerea producției de mașini pe benzină și motorină din 2035, până acum pilonul central al planului Green Deal al Ursulei von der Leyen, pare să se prăbușească – a fost primul lucru menționat de Manfred Weber, liderul PPE (centru-dreapta, din care face parte și von der Leyen) partid care va ocupa în continuare cele mai multe locuri în Parlamentul European.

Interdicția, a spus el pentru POLITICO, “a fost o greșeală, iar partidul va discuta retragerea ei în zilele următoare”.

Von der Leyen a beneficiat până acum și de susținerea Verzilor și a Renew, familii europene care au pierdut masiv locuri în Parlamentul European după votul de duminica trecută.

Peter Liese, un alt deputat al PPE spune că rezultatele alegerilor confirmă viziunea “unui Green Deal mai puțin restrictiv” cu referire la planul UE de a reduce poluarea cu gaze cu efect de seră până în 2050. “Va trebui să facem câteva ajustări. Interzicerea motoarelor cu ardere internă trebuie să dispară”, a completat el.

Un alt domeniu critic va fi agricultura, pe care PPE a promis că o va proteja de reglementările de mediu prea agresive.

Totuși, observă Politico, doamna von der Leyen, care a introdus interdicția, a susținut-o și în această campanie pentru un al doilea mandat, iar o mișcare de a o abandona “ar declanșa un război total cu partidele de stânga”. Pascal Canfin, un europarlamentar francez de centru, fost președinte al Comisiei pentru mediu a insistat că “alegerile nu au produs o majoritate pentru demolarea Green Deal”, dar alți parlamentari nu mai sunt atât de siguri –  “Green Deal nu a murit. Dar va trebui să vedem ce ne vor aduce săptămânile următoare”, a spus Michael Bloss, europarlamentar din partea Verzilor germani.

Green Deal este un pachet complex de legi care guvernează emisiile de gaze cu efect de seră din aproape toate domeniile economiei. Marea majoritate a pachetului a trecut deja prin Parlamentul European.

Sursa: Politico

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday