“Astăzi am învins vechea opoziție, am învins noua opoziție și nu contează cum se numește actuala opoziție, o vom învinge mereu iar și iar”, a declarat Viktor Orban în discursul său de azi-noapte, după închiderea urnelor. 

Totuși, arată Politico, pentru alianța din care face parte și Fidesz, partidul premierului Orban, rezultatul este de fapt unul slab. Aceasta a obținut 44,6% din voturi la europarlamentare, semnificativ mai puțin față de cât anticipau sondajele înaintea votului. Aceasta a fost a doua oară în 20 de ani când Fidesz a obținut sub 50% din voturi. Ultima dată, acest lucru s-a întâmplat în 2004 (47,4%). În 2019, Fidesz a obținut un scor de 52% la alegerile pentru Parlamentul European. Astfel, Fidesz va avea 11 eurodeputați, în condițiile în care până acum avea 13. 

Analiștii explică faptul că această situație se datorează popularității lui Péter Magyar (foto), un avocat de 43 de ani și fost membru al Fidesz care a intrat în opoziție. Partidul acestuia, Tisza, a obținut 29,7% din voturi (mai mult decât toate celelalte partide de opoziție la un loc) și va avea astfel șapte membri în Parlamentul European, “furând” din locurile Fidesz. Magyar s-a declarat principalul inamic al lui Viktor Orban la alegerile generale ce vor avea loc în 2026 și s-a angajat în ultimele luni să accelereze lupta anti-corupție și să recupereze milioane de euro din fonduri europene pierdute de Ungaria în ultimii ani, din cauza politicilor Guvernului Orban. 

Surse: Politico, Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday