“Aceasta este o seară foarte dificilă pentru noi. Am pierdut aceste alegeri”, a spus De Croo cu ochii în lacrimi, precizând că luni îi va prezenta demisia Regelui Philippe. Partidul său liberal flamand (Open VLD) a pierdut aproape jumătate din locurile din parlament.

Divizată din punct de vedere lingvistic între Flandra vorbitoare de olandeză, în nord, și Valonia francofonă, în sud, Belgia a avut în aceeași zi alegerile naționale cu cele pentru Parlamentul European.

Noua Alianță Flamandă (N-VA) a obținut 17% din voturi, iar extrema dreaptă flamandă, Vlaams Belang, 14% din voturi. Liderul N-VA, Bart De Wever, se profilează acum ca viitor prim-ministru al Belgiei, dar este de așteptat ca negocierile să dureze luni de zile, timp în care Alexander De Croo va rămâne interimar.

Partidele din Flandra, inclusiv N-VA, au un acord de lungă durată pentru a menține extrema dreaptă în afara guvernului regional, în condițiile în care, în Valonia, care este tradițional mai de stânga, partidul liberal MR a obținut aproape 30% din voturi, urmat de Partidul Socialist cu 22,6%.

Formarea guvernului în Belgia este adesea complicată de nevoia de a găsi un compromis la nivel național. După alegerile din 2010, negocierile au durat 541 de zile.

Surse alternative: Euronews, DW

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday