Duminică noaptea, Ursula von der Leyen a spus că va căuta mai întâi sprijin de la socialiști și de la liberali, care au susținut-o și pentru primul mandat. În ciuda creșterii puternice a extremei drepte, Partidul Popular European al lui von der Leyen este pe cale să obțină cele mai multe locuri din Parlamentul European – 191, mai multe decât în mandatul anterior. Actuala președintă a Comisiei Europene are nevoie de 361 de voturi în noul Parlament și, observă Politico, devine inevitabilă o alianță a partidelor de centru, chiar dacă unele sunt mai de stânga iar altele mai de dreapta.

Proiecția datelor agregate, la nivel european, în baza exitpoll-urilor și a sondajelor, arată Popularii Europeni au câștigat Alegerile Europene și vor avea peste 25% din locurile în Parlamentul European, în timp ce Social-Democrații au pierdut o parte din locuri. În schimb, Renew și Verzii Europeni sunt marii pierzători ai acestui scrutin, în timp ce diferitele formațiuni naționaliste și conservatoare, inclusiv neafiliate, aproape că și-au dublat ponderea, apropiindu-se de 20% din locuri.

Franța. Potrivit estimărilor, extrema-dreaptă a obținut câștiguri importante și a întrecut partidul care îl susține pe președintele Emmanuel Macron, care se află pe locul doi.

Partidul de extremă dreapta, Adunarea Națională, condus de Jordan Bardella, a obținut 32,4%, pe locul doi s-a clasat alianța Renașterea (aliată cu președintele Emmanuel Macron) cu 15,2% și pe locul trei socialiștii cu 14,3%

Germania. Sondajele făcute la ieșirea la urne arată că CDU (centru-dreapta, partidul Ursulei von der Leyen, dar aflat în opoziție în Bundestag) a câștigat previzibil, peste 30% din voturi. Surpriza vine însă de la extrema dreaptă, AfD, care a crescut cu peste 5% și a ajuns pe locul al doilea, cu 16,5% din voturi, în timp ce social-democrații lui Olaf Scholz (SPD) au doar 14%. Verzii s-au prăbușit, de la peste 20%, la doar 12%.

Spania. Estimările arată că Partidul Popular conservator (PP) al liderului opoziției, Alberto Núñez Feijóo a obținut 32,4%, fiind urmat de Partidul Socialist al premierului Pedro Sánchez (PSOE) cu 30,2% și de Partidul de extrema dreapta Vox cu 10,4%.

Portugalia. Estimările plasează pe primul loc Partidul Socialist cu 31,4%. Pe locul doi se clasează Alianța Democrată de centru-dreapta, cu 30,6%, pe trei Inițiativa liberală, cu 9,8% și pe patru, dar la mică distanță partidul de extremă dreapta Chega cu 9,2%.

Danemarca. Sondajele arată că Stânga Verde a obținut cele mai multe voturi (18,4%), fiind urmat de  Social-democrați , partidul din care face parte prim-ministrul al țării (15,4%), Partidul Liberal al Danemarcei (13,9%) și Alianța Liberală (7,8%)

Polonia. Sondajele de aici arată că coaliția premierului Donald Tusk a obținut cele mai multe voturi  (38,2%), fiind urmat de partidul conservator (33,9%) și de cel de extremă dreapta (11,9%). Pe următoarele locuri s-au clasat alianța A treia cale (8,2%) și Noua Stângă (6,6%)

Austria. Potrivit primelor sondaje făcute la ieșirea de la urne, partidul de extremă dreaptă (FPÖ) conduce în alegerile pentru Parlamentul European cu 27%, cu aproape 10% mai mult decât la ultimele alegeri europene, în 2019. Partidul cancelarului Nehammer, ÖVP (centru-dreapta) a pierdut peste 11 procente, până la 23,5%, un scor apropiat de cel al socialiștilor austrieci (SPO).

Olanda. Estimarea, după trei zile de vot, este că alianța de stânga Partidul Muncii/Stânga Verde a obținut 21,6% din voturi, urmat de PVV (extrema dreaptă) cu 17,7% din voturi. Partidele de centru-dreapta au obținut scoruri cuprinse între 8 și 12%.

Bulgaria. Partidul GERB, la lui Boiko Borisov, afiliat PPE, a obținut peste 26% din voturi, ceea ce înseamnă că va aduce opt locuri în parlamentul european pentru PPE. Este urmat de PP-DB (Renew) cu 15,7%, urmat, la mică distanță, de extrema dreaptă (Renașterea) cu 15,4%.

Surse alternative: DW, Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday