Misiunea “Galactic 07” a decolat la ora 17:41 (ora României), de la baza companiei din Spaceport, din statul New Mexico. Un avion uriaș a decolat de pe pistă și, după aproape 50 de minute de zbor, a lansat un avion mai mic cu pasageri, care a realizat ultima parte a călătoriei suborbitale. La ora 19, cei patru piloți și patru turiști au ajuns înapoi pe Pământ. 

Despre cei patru turiști, se cunoaște că unul este astronaut turc, iar că ceilalți trei sunt originari din California, New York și Italia.

Aceasta a fost cea de-a șaptea misiune a companiei fondate de miliardarul britanic Richard Branson și ultima pentru avionul VSS Unity, care va fi înlocuit cu două aeronave de generație următoare, ce sunt construite la o uzină din statul Arizona. Zborurile de test pentru acestea din urmă sunt programate pentru 2025, iar zborurile comerciale pentru 2026.

Situația financiară a Virgin Galactic nu este deloc bună, arată publicația franceză. Compania a raportat pierderi de peste 200 de milioane de dolari, în ultima jumătate de an, și a concediat 185 de angajați, aproape o cincime din forța de muncă. Acțiunile sale valoreaza 85 de cenți, față de un maxim de 55 de dolari, atins în 2021 când însuși Branson a inaugurat serviciul de turism spațial. 

Pe piața turismului suborbital mai este prezentă și Blue Origin, o companie deținută de miliardarul american Jeff Bezos, care a fondat Amazon. Și aceasta a trecut printr-o pauză de doi ani, dar și-a reluat activitățile luna trecută.

Surse alternative. France24, Space.com

Foto: X/@virgingalactic

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday