Rata totală a fertilității în Japonia, care reprezintă numărul mediu de nașteri per femeie în timpul anilor ei reproductivi (15-49 de ani), a scăzut la 1,20 anul trecut, de la 1,26 în ​​2022, a transmis ministerul nipon al Sănătății. Pentru ca populația unei țări să rămână stabilă, este necesară o rată de fertilitate de 2,1.

La nivel național, numărul total de nașteri a fost de 727.277 în 2023, în scădere cu -5,6% față de anul precedent. În aceeași perioadă, Japonia a înregistrat 1,57 milioane de decese, mai mult de dublu față de numărul de nașteri. Astfel, declinul natural al populației s-a extins cu 6,3%, până la 848.659. Tendința de scădere se menține de 17 ani.

Este de așteptat ca populația Japoniei să scadă brusc în următoarele decenii, ceea ce va ridica noi provocări pentru economie și societate, deoarece rata fertilității țării este de jumătate de secol sub acel indicator stabil, mai exact de la criza mondială a petrolului din 1973, care a împins economiile în recesiune, și nu și-a revenit niciodată.

Guvernul a luat mai multe măsuri pentru încurajarea creșterii natalității, precum extinderea instituțiilor de îngrijire a copiilor, oferirea de subvenții pentru locuințe părinților și, în unele orașe, cuplurile sunt plătite de stat pentru a avea copii. În capitala Tokyo, oficialii locali se pregătesc să lanseze o aplicație de  matrimoniale.

Sursă: CNN

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday