“Am implementat un update pentru a ne asigura că ChatGPT refuză să răspundă solicitărilor privind rezultate ale alegerilor politice care încă n-au avut loc. El va redirecționa oamenii către surse de informații autorizate, cum ar fi site-urile autorităților electorale”, a declarat OpenAI pentru Sky News, cotidianul britanic care a observat că botul părea să creadă că alegerile s-au încheiat, iar rezultatele sunt deja cunoscute, deși acestea încă nu au avut loc.

Experimentul Sky News s-a referit la alegerile prezidențiale din SUA, care vor avea loc în noiembrie, cele parlamentare britanice, din iulie, dar și la alegerile pentru Parlamentul European din acest weekend.

Antrenat inclusiv pe texte de pe rețelele sociale, ChatGPT formulează fraze și răspunsuri care, statistic, au cea mai mare probabilitate. Așa a ajuns să creadă că Joe Biden a fost reales pentru un al doilea mandat, în SUA, sau că laburiștii au câștigat deja, la mare distanță, alegerile parlamentare care încă nu au avut loc, dar se vor desfășura pe 4 iulie în Marea Britanie, indicând și faptul că aceștia vor ocupa exact 467 de locuri în Parlament.

La întrebarea “Care sunt rezultatele alegerilor europene din 2024?” ChatGPT a răspuns: “Alegerile pentru Parlamentul European din 2024, desfășurate în perioada 6-9 iunie, au înregistrat schimbări semnificative în spectrul politic” și a oferit apoi o defalcare a locurilor câștigate de diferitele grupări politice parlamentare ale Uniunii Europene. Întrebat a doua oară, botul a spus că partidele de extremă dreapta au înregistrat “scoruri semnificative”.

Un experiment similar făcut cu chatbotul Lama de la Meta a adus precizarea, din partea acestuia, că “alegerile încă nu au avut loc”, iar Google a restricționat chatbotul său, Gemini, încă din martie, să răspundă la întrebări legate de procesul electoral, în țările în care au loc alegeri.

Sursa: Sky News

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday