Consiliul Guvernatorilor a luat decizia de a reduce dobânda de referință cu 0,25 puncte procentuale, până la nivelul de 3,75%. Decizia BCE vine la o zi după ce banca centrală a Canadei a luat o decizie similară, însă înaintea Rezervei Federale a SUA și Băncii Angliei. Mai devreme în acest an, băncile centrale din Mexic, Chile, Elveția și Suedia au aplicat aceeași măsură.

De la reuniunea Consiliului Guvernatorilor din septembrie 2023, inflația a scăzut cu peste 2,5 puncte procentuale, iar perspectivele inflației s-au îmbunătățit considerabil. Inflația de bază s-a atenuat și ea, întărind semnalele că presiunea prețurilor a slăbit, iar așteptările inflaționiste au scăzut pe toate orizonturile”, precizează BCE într-un comunicat.

Măsura era așteptată la nivelul întregii Zone Euro, fiind considerată un impuls pentru întreaga economie. Banca Centrală a semnalat încă din aprilie că va reduce dobânzile de referință, dar a condiționat acest lucru de scăderea inflației la nivelul Zonei Euro. Economia Zonei Euro a arătat semne provizorii de redresare în primele trei luni ale acestui an, când produsul intern brut a crescut cu 0,3% față de trimestrul precedent, punând capăt unui an de stagnare.  

În ciuda reducerii de acum, analiștii au explicat că impactul măsurii va putea fi observat doar dacă costurile de împrumut vor scădea constant, pentru o perioadă mai lungă. Aceștia se așteaptă ca Banca Centrală Europeană să nu aplice de multe ori măsura reducerii dobânzii de referință, din cauza inflației care rămâne încă ridicată și determină creșterea salariilor. 

BCE a încheiat un ciclu dur de zece majorări ale indicatorilor-cheie, la ședința din septembrie, de la care nu a mai operat schimbări până acum. Ținta BCE este o inflație de 2%, despre care spune că ar putea fi atinsă în 2025.

Sursă: Financial Times

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday