Studiul a fost întocmit de trei cercetători elvețieni și publicat în revista științifică AGU Advances. Potrivit acestuia, aproximativ o cincime din suprafața oceanică este extrem de vulnerabilă la trei amenințări provocate de încălzirea globală: temperaturi extreme, scăderea nivelului de oxigen și acidificarea. Cele trei se intensifică din cauza activității umane, cum ar fi arderea combustibililor fosili și defrișările.

Nu este prima dată când această triplă-amenințare este observată, se arată în studiu. Aceasta a mai fost întâlnită acum 252 de milioane de ani, la sfârșitul perioadei Permian, când planeta a fost afectată de cea mai mare extincție din istorie – Marea Moarte – adică perioada de tranziție dintre Permian și Triasic. 

Unul dintre autorii studiului a avertizat că temperaturile extreme vor avea efecte negative asupra ecosistemului marin, la nivel global –Este probabil ca astfel de evenimente extreme intense să se repete în viitor și să perturbe ecosistemele marine și pescuitul din întreaga lume”. În acest sens, temperaturile extreme forțează peștii și alte specii marine să migreze spre zone mai răcoroase, pentru a supraviețui. Totuși, există cazuri în care unele specii, cum ar fi rechinii, mor, deoarece ajung în ajung în zone cu curenți de adâncime foarte reci și nu se pot adapta.

Pe lângă temperaturile extreme care provoacă încălzirea oceanelor, apele absorb volume uriașe de dioxid de carbon provenite din emisiile de combustibili fosili care, altfel, ar încălzi și mai mult atmosfera pe uscat. Ca rezultat, apele oceanelor devin mai acide, dizolvă cochiliile creaturilor marine și reduc cantitatea de oxigen necesară vietăților marine. 

Cercetătorii explică faptul că, în primii 300 de metri adâncime, efectele au o durată de trei ori mai lungă și sunt de șase ori mai intense decât erau la începutul anilor ‘60. Astfel, ele pot dura chiar și 30 de zile, iar zonele tropicale și nordul Pacificului sunt cele mai afectate. Ei conchid prin a trage un semnal de alarmă legat de rolul oceanelor, spunând că oamenii trebuie să recunoască faptul că oceanele ne-au protejat de cantitatea de căldură pe care am simțit-o pe uscat ca oameni, dar că acest lucru nu a fost fără consecințe”.

Sursă: The Guardian

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday