Un studiu publicat în revista Nature Climate Change arată că încălzirea globală are efecte serioase asupra viețuitoarelor din oceanele planetei. Rechinii și alte specii de animale marine migrează din apele prea calde, în căutarea unor zone cu temperaturi mai scăzute, însă acestea ajung în zone cu curenți de adâncime foarte reci.

“Modificările curenților oceanici și ale presiunii apei, determinate de degradarea climei, sporesc frecvența și intensitatea fenomenelor de afluență de apă rece, ceea ce ar putea, la rândul lor, să crească vulnerabilitatea speciilor migratoare, cum ar fi rechinii-taur”, au explicat cercetătorii.

Aceștia au oferit ca exemplu un eveniment din 2021, când 260 de viețuitoare marine, parte a 81 de specii, au murit în masă în apele reci din largul coastei Africii de Sud. Cercetând evenimentul neobișnuit, aceștia au descoperit că un rechin-taur monitorizat prin satelit, care a reușit să supraviețuiască, ajunsese în ape cu temperaturi cu 10 grade Celsius mai mici decât cele normale, cu care specia este obișnuită în habitatul natural. Rechinul și-a schimbat comportamentul în încercarea de a evita zonele reci ale oceanului, și a stat mult mai aproape de suprafață decât în mod normal, schimbându-și obiceiurile de migrație.

Oamenii de știință au descoperit că aceste evenimente au devenit mai frecvente și mai intense în perioada 1981 – 2022. Printre alte specii afectate se numără rechinii-balenă, peștii chirurg și rechinii de recif. Unele grupuri de mamifere marine sunt vulnerabile la schimbările bruște și prelungite de temperatură, se mai arată în studiu, ceea ce le transformă în victime ale acestora, tot din cauza incapacității de adaptare în zonele în care sunt forțate să migreze.

Sursa: The Guardian

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday