În sudul Germaniei, ploile torențiale au provocat inundații în masă. Mii de persoane au fost nevoite să își evacueze casele, patru persoane au decedat, iar altele sunt date dispărute în urma viiturilor.

Rețeaua feroviară națională (Deutsche Bahn) le-a recomandat astăzi oamenilor să evite călătoriile pentru propria siguranță și pentru a elibera rute folosite de echipele de salvare. De altfel, inundațiile au provocat perturbări majore ale transportului în comun – rutele feroviare pe distanțe lungi către München, dinspre nord și vest, au fost întrerupte.

Un baraj de pe râul Paar (afluent al Dunării) s-a fisurat și, de aceea, autoritățile au avertizat populația din zonă să se deplaseze la etajele superioare ale locuințelor, de unde să fie ulterior recuperate de salvatori.

La Regensburg, oraș de pe Dunăre cu o populație de 150 de mii de locuitori, a fost decretată stare de urgență deoarece nivelul apelor a atins un punct critic. Armata germană și organizația națională de asistență, THW, se află în zonă pentru a ajuta la salvarea oamenilor și la înlăturarea obstacolelor periculoase.

Guvernatorul Bavariei a declarat că situația “rămâne critică și tensionată” – deși nivelul apei se retrage în unele locuri, apar noi inundații și evacuări în alte părți. El a precizat că se așteaptă ca nivelul apei să crească în orașul Regensburg și mai departe pe Dunăre.

Organizarea Campionatului de Fotbal Euro 2024 este în pericol, tot din cauza inundațiilor. Competiția ar trebui să aibă loc peste două săptămâni. Deși niciun meci nu va avea loc în zonele inundate, drumurile avariate și întreruperea legăturilor feroviare pe distanțe lungi, în jurul orașelor München, Nürnberg și Stuttgart ar putea afecta transportul pentru sute de mii de fani.

Reprezentanții fermierilor au avertizat că inundațiile ar putea avea un impact devastator asupra recoltei din acest an. De asemenea, ecologiștii au cerut o mai mare disponibilitate din partea politicienilor și a populației pentru a recunoaște legătura dintre ploile abundente urmate de inundații și schimbările climatice.

Surse alternative: The Guardian, ABC News

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday