Ministrul egiptean de Externe, Sameh Shoukry, a declarat în cadrul unei conferințe de presă că punctul de trecere de la Rafah, esențial pentru livrările de ajutoare în Gaza, nu poate funcționa atât timp cât Israelul deține controlul în zonă. El a spus că, în lipsa unei conduceri palestiniene, este dificil ca punctul de trecere să funcționeze.

Luna trecută, Israelul a preluat controlul asupra întregii frontiere dintre Gaza și Egipt, inclusiv Rafah, în timpul ofensivei împotriva Hamas. Punctul de trecere reprezintă singura legătură cu lumea exterioară pentru cei 2,3 milioane de palestinieni din teritoriul asediat de Israel.

De luni de zile, oamenii din nordul Gazei supraviețuiesc doar cu ajutoarele care trec prin Rafah din Egipt. Acum, granița cu Egiptul este controlată de trupele israeliene, iar punctul de trecere prin Rafah a fost închis. Furnizarea de ajutor umanitar în Gaza a scăzut cu două treimi de la 7 mai, când a început operațiunea israelienilor, a transmis ONU.

Ministrul a adăugat că tratatul de pace dintre Egipt și Israel, încheiat 1979, rămâneo bază solidă pentru securitatea și stabilitatea în regiune și toată lumea trebuie să ia în considerare și să ia măsuri în mod responsabil pentru a păstra acest tratat important”. Comentariile sale au fost făcute pe fondul tensiunilor în creștere, după moartea unui soldat egiptean de săptămâna trecută, într-un schimb de focuri cu forțele israeliene.

Potrivit unor persoane familiarizate cu situația, întâlnirea dintre oficialii americani, egipteni și israelieni “a avut rezultate pozitive”, chiar dacă nu s-a ajuns la un acord privind redeschiderea punctului de trecere. Delegația egipteană a transmis că ar fi deschisă față de opțiunea de a desfășura supraveghetori europeni la frontieră, pentru monitorizarea modului de funcționare a acesteia, dacă autoritățile palestiniene vor fi de acord cu reluarea activității.

Sursă: Reuters 

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday