Cel mai mare producător auto din lume (după volum) a oprit temporar atât vânzările cât și exportul modelelor Corolla Fielder, Corolla Axio și Yaris Cross, precum și a unui model de lux al Lexus, toate fabricate în Japonia. Ministerul pentru siguranța în transporturi a cerut investigarea testelor de siguranță la uzinele Daihatsu ale Toyota, sub suspiciunea că mai mulți producători auto au transmis date incorecte sau manipulate.

Concret, la finalul anului trecut au apărut informații că Toyota a folosit un temporizator pentru a declanșa airbag-urile, la testele de coliziune frontală, în care acestea ar trebui deschise de un senzor de impact, la fel ca într-un accident real. Dezvăluirile s-au referit la modelele Atenza și Axela, care nu mai sunt în producție, dar incidentul a dus la extinderea verificărilor. S-a constatat că Toyota a măsurat daunele cauzate de coliziune doar pe o parte a capotei unui model, nu pe ambele părți, iar în alte cazuri a efectuat teste “în condiții care nu îndeplinesc cerințele guvernului”. Compania a recunoscut problemele, dar precizează că este vorba de doar șase teste care ar fi avut loc în 2014, 2015 și 2020. Potrivit Bloomberg, Ministerul Transporturilor din Japonia spune că Toyota a modificat și rezultatele testelor de siguranță pentru pietoni.

Este posibil ca Akio Toyoda, președinte Toyota Group, să-și piardă funcția, arată Reuters. “În calitate de responsabil al Grupului Toyota, aș dori să le cer sincer scuze clienților noștri, fanilor mașinilor noastre și tuturor părților interesate de acest incident”, a declarat Toyoda, într-o conferință de presă. El este nepotul fondatorului producătorului auto și fostul său director executiv.

La rândul său, Mazda a suspendat livrarea modelului sport Roadster RF dar și modelului Mazda 2, după ce a constatat că lucrătorii au modificat rezultatele testelor software-ului de control al motorului.

Honda a comunicat că au fost găsite raportări eronate în testele de zgomot și de putere ale motoarelor sale, dar este vorba de modele ieșite din producție în 2017. Totuși, “erorile” au fost constate pentru o perioadă de opt ani, pentru circa 20 de modele.

Yamaha a declarat că a oprit livrările unui model de motocicletă sport.

Acțiunile Toyota au scăzut cu aproape -2%, iar cele ale Mazda cu peste -3%.

Sursa: Reuters, Bloomberg

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday