Potrivit rezultatelor preliminare raportate de Institutul Electoral Național (INE), Claudia Sheinbaum va câștiga alegerile prezidențiale din Mexic și va deveni prima femeie care va conduce guvernul țării. Tribunalul Electoral trebuie să valideze rezultatul alegerilor prezidențiale, iar dacă acest lucru se va întâmpla, Sheinbaum își va începe președinția pe 1 octombrie.

Claudia Sheinbaum, candidatul partidului de guvernământ Morena, a câștigat între 58,3% și 60,7% dintre voturi. Pe locul al doilea se situează Sophie Galvez, candidatul coaliției de opoziție, care a obținut între 26,6% și 28,6% dintre voturi.

Ziua alegerilor din Mexic a fost marcată de violență. Un candidat la un consiliu local a fost asasinat de două persoane aflate pe o motocicletă, care au deschis focul asupra sa.

Aproape 100 de milioane de oameni erau înscrise pe liste pentru a vota, dar prezența la vot părea să fie ușor mai mică decât la alegerile trecute. Pe lângă viitorul președinte, mexicanii au fost chemați la urne pentru a alege, de asemenea, guvernatori a nouă dintre cele 32 de state ale țării, reprezentanții pentru ambele camere ale Congresului și mii de primari și alte posturi locale.

Surse: CNN, Euronews

Foto: X/Claudia Sheinbaum

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday