Anunțul a venit duminică, la conferința Computex de la Taipei (Taiwan), unde Jensen Huang, directorul executiv al Nvidia a prezentat tehnologia “Rubin”, succesoare a actualelor cipurilor “Blackwell”, aflate acum în producție, după ce au fost anunțate în martie. FT observă că încă nici nu a început livrarea componentelor din generația Blackwell, iar Huang a vorbit despre “o nouă eră în lumea calculatoarelor”.

Deși detaliile despre generația de cipuri Rubin sunt deocamdată puține, livrarea acestora urmează să înceapă în 2026, iar Nvidia promite o eficiență energetică îmbunătățită. Compania din Silicon Valley încearcă să rezolve preocupările legate de consumul ridicat de curent electric al centrelor de date care alimentează inteligența artificială pentru marile companii tehnologice.

Specialiștii cred că rularea aplicațiilor AI local, de pe hardul unui dispozitiv, ar fi mai ieftină și mai flexibilă decât din mari centre cloud, așa cum se întâmplă acum, iar FT, care citează un studiu Morgan Stanley, arată că PC-urile cu inteligență artificială încorporată vor ajunge până în 2028 la circa 65% din total, de la 2% anul acesta.

“Următorul tău laptop va lucra tot timpul cu tine, în background, rulând aplicații care sunt îmbunătățite de inteligența artificială atunci când vrei să scrii un mesaj, sau să editezi o poză, și până la personaje și asistenți digitali alimentați de AI”, a spus Huang.

Microsoft a dezvăluit recent o serie de PC-uri și tablete îmbunătățite cu inteligență artificială, echipate cu asistentul său, Copilot, care este însă deocamdată alimentat de Qualcomm, companie rivală Nvidia. Totuși compania a spus că va integra și cipurile Nvidia și AMD Radeon în configurația viitoarelor sale computere.

După succesul cipurilor sale, valoarea de piață a Nvidia a crescut cu 350 de miliarde de dolari până la 2.700 miliarde de dolari, apropiindu-se de cea a Apple (2.950 mld) și Microsoft (3.090 mld).

Sursă: FT

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday