Potrivit Reuters, miniștri țărilor OPEC+, grup dominat de Rusia și Arabia Saudită, au convenit duminică să prelungească reducerea producției cu circa 6% din consumul global, măsură impusă la finalul anului 2022 și prelungită trimestrial de atunci și până acum. Pentru o parte a tăierilor de producție, OPEC+ a convenit prelungiri chiar până la finalul anului 2025, dar este certă menținerea producției la actualul nivel până la finalul lui 2024, următoarea întâlnire a grupului fiind programată abia în decembrie.

OPEC+ încearcă să susțină prețurile, în condițiile în care, arată Reuters, nivelul actual al cotațiilor, de aproximativ 80 de dolari pe baril, este insuficient pentru o parte a țărilor exportatoare de petrol, ale căror bugete sunt dependente de aceste venituri.

După minimele atinse în pandemie, prețul petrolului european (BRENT) a atins nivelul de 80 de dolari pe baril la finalul anului 2021, în preziua invadării Ucrainei de către Rusia. Ulterior, războiul și sancțiunile impuse Rusiei au dus prețurile până la 120 de dolari pe baril, dar la finalul anului 2022 cererea din ce în ce mai slabă de țiței, pe fondul recesiunii care se profila, a produs o scădere accelerată a prețurilor. Acela a fost momentul în care Rusia a convins principalele state arabe exportatoare de petrol, aliate cu SUA, dar care au ignorat presiunile acesteia, să reducă voluntar producția pentru a împiedica scăderea în continuare a cotațiilor, care se află și astăzi la același nivel.

Sursa: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday