Ophir Falk, consilierul pe politică externă al premierului israelian Benjamin Netanyahu a confirmat duminică că Israelul a acceptat un acord-cadru pentru încheierea ostilităților din Gaza, care a fost prezentat de președintele SUA, Joe Biden, vineri. “Este un acord pe care l-am acceptat – nu este un acord bun pentru noi, dar ne dorim foarte mult ca toți ostaticii să fie eliberați. Mai sunt multe detalii de pus la punct. Condițiile noastre nu s-au schimbat, inclusiv eliberarea ostaticilor și distrugerea Hamas ca organizație teroristă genocidară” este declarația pe care a făcut-o Falk. 

Planul presupune încetarea completă a focului, retragerea militarilor israelieni din zonele populate din Gaza și eliberarea unui număr de ostatici, femei, bătrâni și răniți, în schimbul a sute de deținuți palestinieni din închisorile israeliene. Mai multe propuneri de încetare a focului din ultimele lui, salutate de administrația americană, au prezentat un cadru similar cu cel de acum, însă niciuna nu a avut succes. 

Principalul obstacol a fost insistența Israelului de a discuta doar despre o oprire temporară a atacurilor, Netanyahu refuzând ideea unei oprirea definitivă a ostilităților fără certitudinea că Hamas nu va fi “complet distrusă”. La rândul ei, organizația teroristă spune că va elibera ostaticii doar cu condiția ca războiul să se încheie permanent.

Sursă alternativă: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday