Este cel mai puternic atac aerian al Rusiei din ultimele trei săptămâni, iar aviația poloneză și aliată a fost ridicată în aer pentru a preveni intrarea rachetelor în spațiul aerian al NATO, atacurile fiind concentrate asupra zonei de graniță dintre Ucraina și Polonia. “A fost o noapte lungă și stresantă pentru întregul sistem de apărare aeriană polonez”, a declarat comandamentul operațional al Armatei Poloneze, precizând că aeronavele sale au rămas în aer pe tot parcursul nopții, până dimineața.

Potrivit Comandamentului Ucrainean, rușii au lansat 53 de rachete de croazieră și balistice (inclusiv din Marea Neagră), dintre care 35 au fost interceptate. Alături de acestea, 47 de drone au vizat sistemul energetic, inclusiv două două termocentrale și două hidrocentrale fiind avariate.

De altfel, sâmbătă la prânz, Ucraina importa energie electrică (și) din România, iar compania Ukrenergo a anunțat că sunt posibile opriri ale alimentării populației după ora 18.

Ministerul rus al Apărării a declarat că Rusia a efectuat “lovituri de pedepsire” cu arme de înaltă precizie asupra instalațiilor energetice ale Ucrainei, care ar funcționa pentru complexul său industrial militar, precum și asupra depozitelor cu arme vestice.

Între timp, rușii continuă bombardarea puternică a regiunii Harkov, inclusiv sâmbătă la prânz, lansând în special bombe glisante de aviație. Douăsprezece persoane, inclusiv opt copii, au fost internate în spital după ce una dintre acestea a avariat două case.

La rândul lor, forțele ucrainene par a se concentra în continuare pe Crimeea ocupată, regiune care încă le aparține potrivit dreptului internațional, chiar dacă a fost ocupată în 2014 de Rusia. Din acest motiv, restricțiile occidentale de a folosi rachete cu rază lungă (ATACMS) nu se aplică în cazul Crimeei, iar ucrainenii par a fi scos din funcțiune un sistem radar rusesc “Nebo-IED” cu rază foarte lungă de acțiune și poziționat în istmul Perekop din nordul peninsulei. Cu o zi înainte, ucrainenii au lovit portul Kerci, dar ei par a evita să utilizeze rachetele americane pentru atacarea Podului Kerci, care face legătura dintre Rusia și Crimeea și a fost construit după ocuparea acesteia.

Surse: PravdaUA, ISW 

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday