Numele galaxiei este JADES-GS-z14-0 și a apărut la 290 de milioane de ani după Big Bang. Aceasta a fost descoperită în timp ce oamenii de știință de la NASA au folosit telescopul pentru a observa galaxii din “zorii cosmici”, adică perioada din primele câteva sute de milioane de ani de la Big Bang, în care s-au născut primele galaxii. 

Oamenii de știință explică faptul că primele galaxii apărute în univers oferă o perspectivă vitală asupra modului în care gazul, stelele și găurile negre se schimbau atunci când universul era foarte tânăr. Pentru a face această descoperire, telescopul Webb a folosit oglinda sa primară imensă, cu o lățime de 6,5 metri, și instrumente sensibile în infraroșu. Cu ajutorul NIRSpec (spectrograf în infraroșu) al lui Webb, ei au obținut un spectru al galaxiei JADES-GS-z14-0, care a apărut atunci când cosmosul avea doar 2% din vârsta sa actuală de 13,8 miliarde de ani.

Precedentul record aparține unei galaxii observată la 325 de milioane de ani după Big Bang. Printre descoperirile legate de aceasta, se numără și faptul că deține o cantitate destul de mare de oxigen, ceea ce sugerează că este o galaxie matură. 

Astronomii spun că cel mai interesant aspect al celei mai recente observații nu este atât de mult distanța mare, ci mai degrabă dimensiunea și luminozitatea galaxiei JADES-GS-z14-0. Aceasta are un diametru de peste 1.600 de ani lumină. Cercetătorii explică faptul că multe dintre cele mai luminoase galaxii generează majoritatea luminii lor prin intermediul gazului dintr-o gaură neagră super masivă, În cazul  JADES-GS-z14-0, cercetătorii cred că lumina este produsă de stele tinere: Atâta lumină stelară implică faptul că galaxia are o masă de câteva sute de milioane de ori mai mare decât cea a Soarelui! Acest lucru ridică întrebarea cum poate natura să creeze o galaxie atât de luminoasă, masivă și mare în mai puțin de 300 de milioane de ani? concluzionează aceștia.

Surse: Webb Space Telescope, BBC

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday