Fondurile vor fi acordate în cadrul proiectului Hy2Move, care vizează dezvoltarea proiectelor pe bază de hidrogen verde, cu emisii reduse de dioxid de carbon. Programul a fost elaborat în comun de șapte țări europene, printre care Franța, Germania și Olanda, iar Comisia Europeană va finanța 11 companii cu 1,4 miliarde de euro. 

Comisia a precizat că nu poate dezvălui detalii despre proiectele specifice pentru care a fost aprobată suma până când nu va conveni “asupra oricăror secrete comerciale confidențiale care trebuie eliminate”. Vicepreședintele Comisiei Europene responsabil cu politica în domeniul concurenței a declarat că hidrogenul ar putea contribui la decarbonizarea transporturilor, dar că “investițiile inițiale ar putea fi riscante pentru un singur stat sau o singură companie”. A subliniat, de asemenea, că investițiile anticipate din sectorul privat reprezintă o cifră concretă, bazată pe cererile de exprimare a interesului și pe acordurile din statele membre în cauză. 

Comisia Europeană speră ca la această sumă să se adauge și investiții de 3,3 miliarde de euro din sectorul privat, pentru proiecte de dezvoltare a unor combustibili care ar putea fi folosiți pentru a alimenta nave, trenuri și avioane. Hidrogenul verde este o sursă de energie nepoluantă, despre care se preconizează că ar putea înlocui și gazele naturale și ar putea fi transportat prin rețele de conducte existente. Este obținut prin electroliza din apă, cu ajutorul energiei eoliene, hidroelectrice și solare, iar prin această procedură, nu sunt emise gaze cu efect de seră. Hidrogenul verde va putea fi folosit pentru a încălzi locuințe, pentru a alimenta vehicule și a produce energie electrică. Totuși, producția este în prezent extrem de costisitoare, fiind nevoie de investiții uriașe și în infrastructura de producție, transport și stocare a hidrogenului verde.

Sursa: Euronews

Foto: Audioundwerbung | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday