Lars Løkke Rasmussen, ministrul danez de Externe, a fost întrebat dacă Ucraina ar putea folosi avioanele F-16 donate de Danemarca, pentru a lovi ținte militare de pe teritoriul Rusiei. Oficialul a declarat că “răspunsul scurt este da. Aceasta nu este o poziție nouă, ci face parte din transfer. Când am discutat acest idee, în comisia noastră pentru afaceri externe din parlamentul danez, am precizat de la bun început că acest lucru ține de autoapărare, astfel încât să fie posibilă atacarea țintelor militare de pe teritoriul statului agresor”.

Totodată, joi, șeful NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că, odată ce statele aliate au trimis Ucrainei armament, unele dintre acestea au impus anumite restricții în ceea ce privește utilizarea lor pe front, însă oficialul a spus că având în vedere modul în care a evoluat acest război […] a venit momentul să reconsiderăm unele dintre aceste restricţii, pentru a le permite ucrainenilor să se apere cu adevărat”. 

În urmă cu două zile, președintele Franței și cancelarul Germaniei au acordat, de asemenea Ucrainei permisiunea de a folosi armele occidentale pentru a lovi ținte de pe teritoriul Rusiei, cu condiția ca doar obiectivele de unde sunt lansate rachete să fie vizate. Președintele Emmanuel Macron a explicat că “ar trebui să le permitem să neutralizeze punctele militare din care sunt lansate rachete, de unde este atacată Ucraina, dar NU și alte ținte din Rusia, precum situri civile sau alte situri militare.

Surse: Pravda, Reuters

Foto: photo360 | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday