Congresul Deputaților a adoptat legea privind amnistia pentru separatiștii catalani, după ce a trecut peste veto-ul Senatului. Proiectul, inițiat de Guvernul Sanchez, a fost aprobat cu 177 “pentru” la 172 de voturi “împotrivă” și va deveni lege după ce va fi publicat în Monitorul Oficial, vineri.

După intrarea în vigoare, instanțele vor avea la dispoziție două luni pentru a aplica legea, ceea ce înseamnă că dosare în care sunt implicate peste 1.400 de persoane, pentru tentativa de declarare a independenței Cataloniei în 2017, vor fi anulate. Este cea mai largă amnistie din Spania, de la cea din 1977, acordată pentru infracțiunile comise în timpul dictaturii lui Francisco Franco. 

Ultimele alegeri generale din Spania nu au avut un rezultat concludent. După încercarea eșuată a conservatorului Alberto Nunez Feijoo de a forma guvernul, regele Spaniei l-a desemnat candidat la funcția de prim-ministru pe Pedro Sanchez, premierul în exercițiu. Sanchez avea nevoie de sprijinul partidelor separatiste catalane Junts și Esquerra Republicana de Catalunya, pentru a obține votul de încredere al parlamentului.

Pentru a-și atrage sprijinul, Sanchez a promis amnistierea separatiștilor catalani, care se confruntă cu acțiuni în justiție în legătură cu tentativa de declarare a independenței. Cel mai cunoscut beneficiar al noii legi va fi liderul Junts, Carles Puigdemont, care a fugit în Belgia după tentativa eșuată din 2017.

Propunerea lui Sanchez a atras un val de furie din partea populației și chiar din partea unor membri ai partidului său, care susțin că“o amnistie nu poate fi folosită ca monedă de schimb pentru ca el să rămână la putere”.

Sursă: Reuters

Foto: Dinogeromella | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday