Unele dintre obiectele de artă recuperate datează din secolul al IX-lea î.Hr., până în secolul al II-lea, și includ o figură de bronz în mărime naturală, capete de bronz și vase etrusce. Altele sunt din secolele al XVI-lea și al XIX-lea, inclusiv picturi în ulei. Cea mai mare parte este reprezentată de statui antice de bronz, monede de aur, mozaicuri și manuscrise. 

Printre cele mai valoroase artefacte, s-a numărat o monedă de argint din secolul al IV-lea din Naxos, care îl înfățișează pe zeul vinului. Aceasta a fost furată dintr-un sit de excavări ilegale din Sicilia, înainte de 2013, și introdusă ilegal în Marea Britanie. Moneda era pusă la vânzare pentru 500 de mii de dolari, și a fost găsită la New York, anul trecut.

Majoritatea, explică autoritățile din SUA, au fost furate din muzee, instituții religioase, situri arheologice și chiar locuințe private din Italia, și vândute apoi muzeelor, galeriilor de artă și colecționarilor americani.

În colecția de obiecte de artă recuperate și înapoiate Italiei, SUA nu au inclus statuia de bronz din Grecia antică “Victorious Youth” (“Tinerețe Victorioasă”), despre care italienii susțin că a fost exportată ilegal din țara lor și care a făcut obiectul unei bătălii judiciare de zeci de ani între autoritățile de la Roma și Muzeul Getty din Malibu, California.

Sursă: The Guardian

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday