Membri ai echipajelor de militari ucraineni care operează tancurile Abrams M1 au prezentat unei echipe CNN o serie de vulnerabilități și defecțiuni ale blindatelor, punând la îndoială utilitatea lor pe front, în lipsa apărării aeriene corespunzătoare. Jurnaliștii CNN au realizat materialul de presă într-o zonă nedezvăluită din estul Ucrainei, unde erau prezente șase astfel de vehicule, ascunse prin frunziș. 

Una dintre vulnerabilitățile descrise de militarii ucraineni este blindajul “insuficient pentru a opri armele moderne”. Alt soldat a completat că, în absența unei apărări corespunzătoare, “echipajul nu supraviețuiește pe câmpul de luptă”. Ucrainenii le-au prezentat jurnaliștilor cum instalează plăci cu exploziv pe tancuri pentru ca, în cazul în care sunt lovite, să producă o contraexplozie care să ofere un grad de protecție suplimentară a blindajului. 

Toate cele 31 de tancuri au fost date în folosința Brigăzii 47 Mecanizate, care a transmis că le-a desfășurat în apropierea frontului de est. CNN amintește că solicitarea ucrainenilor pentru Abrams, la începutul anului trecut, a stârnit dezbateri aprinse la nivelul comunității internaționale. Vehiculele au un lanț complex de aprovizionare și unele funcționează cu combustibil pentru aviație. 

O mare parte a liniei frontului este în vizorul dronelor kamikaze, care pot provoca daune semnificative blindatelor. Folosirea masivă a dronelor mici, ghidate de soldați de pe linia frontului, a schimbat natura războiului, observă CNN, limitând mișcarea și aducând un nou element de risc pentru tancuri. La început de aprilie 2024, oficialii americani au transmis că tancurile au fost retrase din prima linie de luptă, din cauza amenințării reprezentate de dronele rusești. Însă Brigada 47 susține că unele sunt încă în luptă.

Militarii s-au plâns că tancurile sunt concepute pentru un stil de război al NATO, în care puterea aeriană și artileria pregătesc câmpul de luptă pentru ca tancurile și infanteria să avanseze. Dar ucrainenii nu au nici suficientă artilerie, nici aviație, nici apărare antiaeriană, iar situațiile de luptă tanc contra tanc sunt rare. În Ucraina, cel mai des, tancurile Abrams sunt folosite pe post de artilerie mobilă.

Liderii politici și militari de la Kiev cer de mai bine de un an să le fie furnizate aeronave de luptă. Primele avioane F-16 ar putea ajunge în Ucraina în următoarele luni. 

Echipajele ucrainene au descoperit vulnerabilitățile Abrams în bătălia pentru Avdiivka, localitate pierdută în februarie. Pe lângă schimbarea naturii războiului, unele dintre blindate par să aibă probleme tehnice. Un tanc văzut de jurnaliști avea probleme la motor, deși tocmai fusese adus din Polonia, în timp ce militarii au spus că, în condiții de ceață sau ploaie, înăuntrul lor se produce condens care poate afecta componentele electronice. 

Livrările de tancuri Abrams au fost anunțate de președintele american, Joe Biden, anul trecut, ca o “dovadă a angajamentului durabil și de neclintit al Statelor Unite față de Ucraina”. Pentru a le putea folosi, personalul ucrainean a fost instruit în Germania, amintește publicația americană.

Sursă: CNN

*foto cu caracter ilustrativ

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday