Perchezițiile efectuate de polițiștii belgieni și cei francezi, miercuri dimineață, sunt legate de cazul “Russiagate”, mai exact de ingerințele Rusiei în activitatea legislativului european. Concret, explică Politico, există suspiciuni că mai mulți eurodeputați au fost abordați și plătiți de entități rusești pentru a face propagandă prin intermediul site-ului Voice of Europe, care între timp a fost supus sancțiunilor occidentale.

Poliția din Belgia a transmis că există indicii că un angajat al Parlamentului European a jucat un rol semnificativ în acest caz. Potrivit a două persoane familiarizate cu ancheta, poliția investighează un asistent al europarlamentarului olandez Marcel de Graaff, de extremă dreaptă. Asistentul a lucrat, în trecut, și pentru un eurodeputat ales pe listele partidului german AfD, tot de extremă dreapta.

În aprilie, un consilier al altui europarlamentar AfD a fost arestat, sub acuzația că este colaborator al serviciilor de informații din China. La scurt timp, autoritățile germane au început să-l investigheze și pe europarlamentarul în cauză, Maximilian Krah. Luna aceasta, biroul său de europarlamentar a fost percheziționat.

Sursă: Politico

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday