Sindicatul sud-coreean care reprezintă 28 de mii de angajați ai Samsung Electronics anunță că aceștia își vor lua concediu, concomitent, pe 7 iunie, în semn de protest. Printre solicitările sindicaliștilor se numără o creștere salarială de +6,5%, mai multe zile libere și bonusuri de performanță în funcție de profiturile companiei. Negocierile au fost demarate încă de la începutul anului, însă până acum nu s-a ajuns la un acord. Totodată, sindicaliștii nu exclud posibilitatea unei greve generale, dacă nu ajung la o înțelegere cu conducerea companiei. 

Dacă greva va avea loc săptămâna viitoare, va fi prima din cadrul companiei sud-coreene. Până acum, angajații au mai protestat în fața unităților de lucru, însă cu alternarea turelor, fără a-și întrerupe activitatea complet, cum intenționează să facă săptămâna viitoare. Timp de 50 de ani, Samsung Electronics s-a opus cu vehemență sindicalizării angajaților săi. Fondatorul Samsung, care a decedat în 1987, afirma că “nu vor fi sindicaliști până nu voi avea pământ peste ochi”, evidențiind în acest mod opoziția sa față de astfel de organizații. Abia în 2020 a fost permisă organizarea sindicatelor, când președintele companiei a fost acuzat de manipularea pieței și dare de mită.

Analiștii avertizează că o grevă de amploare ar putea afecta producția de cipuri a companiei și ar putea avea un impact asupra lanțurilor globale de aprovizionare cu semiconductori și produse electronice. Producătorii sud-coreeni de cipuri au înregistrat profituri record în ultimii ani, pe măsură ce acestea s-au scumpit, în special după pandemie și odată cu avansul tehnologiei AI. Coreea de sud a exportat semiconductori în valoare de 11,7 miliarde de dolari în martie, aceștia fiind principalul produs de export al țării, reprezentând o cincime din totalul exporturilor, potrivit datelor guvernului.

Surse: BBC, Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday