Comandamentul Ucrainean anunță, miercuri dimineața, că rușii “atacă intens în direcția Pokrovsk (25 de atacuri, în ultimele 24 de ore) și au succes parțial, în unele zone. Forțele de apărare iau măsuri pentru a stabiliza situația și a împiedica înaintarea inamicului”, se arată în comunicatul oficial, care menționează bombardamente rusești masive, inclusiv cu rachete și cu sprijinul aviației.

În analiza sa zilnică, ISW arată că “recentul efort ofensiv rusesc din nordul Harkov a avut probabil ca obiectiv să profite de lipsa de muniții a ucrainenilor și să creeze oportunități pentru forțele ruse în altă parte. Posibilități de exploatare a situației pot exista pe linia frontului din regiunea Donețk”.

Mai concret, Institutul arată că, indiferent de eșecul ofensivei din Harkov, aceasta și-a atins scopul dacă va da posibilitatea unei ofensive de succes în Donbas. “Forțele ruse au efectuat în ultimele două zile patru atacuri mecanizate de dimensiuni reduse pe mai multe axe operaționale din regiunea Donețk, fără a face progrese semnificative, menite să testeze capacitatea de apărare a ucrainenilor după primul val al efortului ofensiv rus din nordul Harkov. (…) Forțele ruse au avansat, dar marginal la est de Novopokrovske și în Staromaiorske și nu au făcut progrese confirmate în apropierea Ceasiv. Forțele ruse și-au redus ritmul de atacuri și avansurile în nordul regiunii Harkov și și-au crescut ritmul de atacuri în direcția Pokrovsk (Avdiivka) în ultimele zile. Aceste atacuri mecanizate rusești – câte unul pe fiecare dintre cele patru axe operaționale actuale ale Rusiei – sunt limitate în comparație cu atacurile mecanizate rusești anterioare la începutul sau în timpul unui efort ofensiv dedicat. Atacurile din 27 și 28 mai au avut scopul probabil de a evalua reacțiile și abilitățile defensive ale forțelor ucrainene în direcția Donețk”, mai arată ISW, care pare a fi avut în vedere informații anterioare celor difuzate miercuri dimineață de Comandamentul Ucrainean.

Între timp, Cehia a reușit să strângă 1,6 miliarde de euro de la 15 state membre UE și NATO, pentru livrarea în urgență către Ucraina de obuze de artilerie. Prim-ministrul ceh, Petr Fiala, a declarat ieri că Ucraina va primi primele zeci de mii de muniții în următoarele zile”. Anterior, președintele Cehiei anunțase că a găsit o sursă de muniții existente într-o țară din afara UE și s-a angajat să coordoneze efortul de achiziție și de livrare.

Surse: ISW, PravdaUA

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday