Miniștrii Apărării din țările Uniunea Europeană au dezbătut opțiunea de a trimite instructori militari în Ucraina, pentru a-i antrena pe soldații ucraineni, dar nu au ajuns la o înțelegere, după cum a anunțat Josep Borrell, înaltul reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate.

“În legătură cu efectuarea parțială a antrenamentelor în Ucraina, a existat o dezbatere, însă nu există o poziție clară în această privință. Nu s-a ajuns la un consens”, a declarat Borrell în urma reuniunii de marți. Conform lui, deși unii membri consideră acest tip de instruire mai practică, alții au subliniat că trimiterea de personal militar în țară, chiar și în calitate de instructori, ar implica mai multe riscuri.

În februarie, Emmanuel Macron, președintele Franței, a transmis că țările occidentale nu ar trebui să excludă opțiunea trimiterii de militari în Ucraina, chiar și cu rolul de instructori. Polonia și Țările Baltice și-au declarat, apoi, susținerea, însă Germania și alte state au spus că această măsură ar putea crește șansele unui conflict direct cu Rusia.

Luni, comandantul Armatei Ucrainene a declarat că a semnat documentele care permit instructorilor militari francezi să fie trimiși, în scurt timp, la centrele de pregătire din Ucraina. Totuși, ulterior, Ministerul ucrainean al Apărării a precizat că încă au loc negocieri cu partea franceză. 

În prezent, blocul celor 27 de națiuni desfășoară deja o misiune de pregătire a trupelor ucrainene, dar antrenamentele au loc în țările uniunii.

Sursă: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday