Emmanuel Macron, președintele Franței, a transmis îndemnul către statele membre ale Uniunii Europene în cadrul unui discurs ținut la un festival al tinerilor, care a avut loc la Dresda, în Germania. Liderul francez a vorbit, timp de o oră, atât în franceză cât și în germană.

Acesta a insistat că Europa se confruntă cu o amenințare existențială, iar în acest context a îndemnat țările din UE să își dubleze cheltuielile publice, pentru a face față provocărilor precum tranziția ecologică, inteligența artificială și apărarea.

Franța și Germania sunt în conflict în problemele legate de bugetul și datoria comună. Președintele francez dorește ca statele membre să își asume noi datorii comune la nivelul UE și să facă planuri de investiții îndrăznețe, ca răspuns la concurența acerbă din China și SUA. Germania, însă, alături de state precum Olanda, Austria, Suedia şi Danemarca sunt reticente la propunerea Franței, susținând, în general, investiții mai modeste, dar constante.

La Dresda, însă, Macron a apărut încrezător în propunerea sa, subliniază Politico. “Europa are nevoie de un șoc investițional masiv pentru a face față provocărilor. De două ori mai multe investiții publice comune”, a spus Macron. Președintele Franței a continuat explicând că investițiile publice ar putea crește dacă “dimensiunea bugetului s-ar dubla, prin strategii comune de împrumut sau prin instrumentele care există deja”.

În cadrul aceluiași discurs, Macron a îndemnat statele UE “să achiziționeze produse europene”, argumentând că “Europa este ultimul loc atât de deschis către restul lumii fără un set de reguli în acest sens. Uitați-vă la China, uitați-vă la SUA! Vrem să dezvoltăm comerțul, dar ne blocăm în preferințe naționale”. Acesta a spus că UE are nevoie de o “preferință europeană” în sectoare precum apărarea și spațiul cosmic. 

Vizita președintelui francez în Germania are loc cu două săptămâni înaintea alegerilor europarlamentare, al căror rezultat ar putea fi negativ pentru partidele pro-europene, existând temeri că extrema dreaptă va obține victorii pe tot continentul. Atât Macron, cât și Scholz se pot confrunta cu posibile înfrângeri, subliniază Politico. Partidul președintelui francez este cu 15% în urma extremei drepte.

Surse alternative: Politico, Bloomberg

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday