Volodimir Zelenski și premierul belgian Alexander De Croo au încheiat un acord bilateral de securitate, care a fost semnat azi cu ocazia vizitei președintelui ucrainean în Belgia. “Documentul include ajutoare militare belgiene de cel puțin 977 de milioane de euro pentru Ucraina, în acest an, precum și angajamentul Belgiei de a oferi sprijin pe durata unui termen de zece ani”, a spus Zelenski.

Ministrul belgian al Afacerilor Externe,  Hadja Lahbib, a transmis că Belgia va livra Ucrainei 30 de avioane de luptă F-16 până în 2028, iar primul avion ar trebui să ajungă la ucraineni “până la sfârșitul acestui an”. Potrivit președintelui ucrainean, este pentru prima dată când un astfel de acord specifică numărul exact de avioane de luptă F-16 care vor fi livrate Ucrainei.

Belgia va livra și muniție din stocurile sale pentru a echipa aeronavele destinate Ucrainei, dar și vehicule blindate moderne și alte echipamente pentru a satisface nevoile forțelor aeriene și de apărare ale Ucrainei. Totodată, armata belgiană va contribui și la antrenarea soldaților ucraineni. Ucraina și Belgia își vor aprofunda, de asemenea, cooperarea în domeniul informațiilor, securității cibernetice și combaterea dezinformării.

Surse alternative: Reuters, Pravda.ua

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday