Raportul, întocmit de Cancer Research UK (CRUK), arată o creștere substanțială a numărului de cazuri de melanom, de la 21 de la suta de mii de persoane, între 2007 și 2009, la 28 la suta de mii de persoane, între 2017 și 2019.

Cea mai mare majorare, de 57%, s-a observat în rândul persoanelor cu vârste de peste 80 de ani, în timp ce aprecierea a fost de 7% pentru categoria de vârstă 25 – 49 de ani. Conform Cancer Research UK, diferența în rândul grupelor de vârstă este pusă pusă pe gradul de conștientizare al pericolului razelor ultraviolete, care este mai mare la tineri.

Directorul executiv al CRUK, Michelle Mitchell, a subliniat că majoritatea acestor diagnostice puteau fi prevenite. Proiecțiile centrului pentru acest an sunt de 20.800 de cazuri noi diagnosticate în Regatul Unit, din care circa 17 mii care putea fi prevenite.

The Guardian scrie că aproape 90% din cazurile de melanom sunt o urmare a expunerii prea îndelungate la lumina UV, care poate deteriora ADN-ul pielii. Alți factori pentru numărul-record de cazuri diagnosticate sunt creșterea populației, a speranței de viață și a gradului de conștientizare a bolii. Cu toate acestea, este de așteptat ca bilanțul deceselor să continue să scadă, datorită evoluțiilor în privința diagnosticării timpurii și a tratamentelor.

Specialiștii atrag atenția că “a fi ars de Soare doar o dată la doi ani poate tripla riscul de a dezvolta cancer de piele, în comparație cu a nu fi ars niciodată”. Ei subliniază că arsurile sunt posibile și în zilele mai răcoroase sau înnorate. Din acest motiv, recomandă oamenilor să stea în zone umbrite, mai ales în intervalul orar 11 – 15, să se protejeze cu haine, pălării cu boruri largi și ochelari de soare cu protecție UV și să aplice pe piele creme cu proteție solară.

Sursă: The Guardian

Foto: Maryna Kordiumova | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday