British Museum a anunțat, anul trecut, că îi lipsesc circa 1.500 de obiecte, iar până acum au fost recuperate 600 și alte 100 au fost găsite, însă nu au intrat, încă, în posesia instituției. Aproape 270 dintre ele au fost recuperate de FBI de la un colecționar din Washington, D.C., scrie BBC. De asemenea, procurorii au trimis e-mailuri către alți cetățeni din SUA care au cumpărat de pe Ebay, un site preferat pentru vânzarea de obiecte vechi sau la mâna a doua.

Majoritatea obiectelor lipsă nu au fost inventariate, așa că este greu de dovedit că ele fac parte din colecția muzeului, explică publicația britanică. Conducerea instituției a intentat și un proces civil împotriva unui fost curator al său, Peter Higgs, care este acuzat că a furat, deteriorat sau topit, și vândut pe Ebay artefacte antice neinventariate, de pe urma cărora a încasat circa 100 de mii de lire sterline.

Higgs, concediat între timp, neagă acuzațiile. Totuși, trei cumpărători de pe Ebay susțin că un vânzător de pe Ebay, cu numele de utilizator “sultan1966”, s-a prezentat ca fiind “Paul Higgins” sau “Paul”, se arată în documentele depuse în instanță. 

Un client din orașul New Orleans, statul american Louisiana, a declarat că a cumpărat o bijuterie de ametist și o piatră prețioasă în formă de scarabeu de la “sultan1966”, în 2016, în schimbul a 212 lire sterline. Bărbatul, care a dat mai departe bijuteriile, a fost contactat de FBI, însă obiectele nu au fost găsite.

Artefacte care ar putea proveni din colecția muzeului au fost descoperite și în alte țări, nu doar în SUA. Un comerciant de antichități din Danemarca a depistat mai multe obiecte vândute în Germania, Franța și Hong Kong, și a alertat poliția.

Sursă: BBC

Foto: Dan Breckwoldt| Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday