Nu avem nicio îndoială că regimul din Coreea de Nord va fi provocatoare în acest an. Este doar o chestiune de cât de mult va escalada situația“, a spus un oficial al serviciilor secrete americane, citat de NBC News. Momentul ar putea fi conceput pentru a crea tulburări într-o altă parte a lumii, pe măsură ce americanii își vor alege viitorul președinte.

Oficialii americani se pregătesc și pentru eventualitatea în care Coreea de Nord va decide, sub îndrumarea lui Putin, să întreprindă cele mai provocatoare acțiuni militare din ultimul deceniu, în preajma alegerilor prezidențiale din SUA, potrivit NBC News, care citează șase înalți oficiali ai administrației Biden.

Îngrijorările privind alianța dintre președintele rus Vladimir Putin și liderul nord-coreean Kim Jong Un sunt din ce în ce mai ridicate. Moscova ar putea sprijini Phenianul în extinderea capacităților nucleare, iar tensiunile din regiunea Asia-Pacific ar escalada. Având în vedere informațiile conform cărora Putin va vizita Coreea de Nord în săptămânile următoare, este de așteptat ca, împreună cu Kim Jong Un, să consolideze un nou acord pentru extinderea transferurilor de tehnologie militară către Phenian.

Serviciile secrete din SUA suspectează Rusia că furnizează Coreei de Nord submarine nucleare și tehnologie de rachete balistice în schimbul muniției pentru războiul din Ucraina, au declarat oficialii americani. Coreea de Nord trimite în Rusia o cantitate mai mare de muniție decât oferă Europa Ucrainei.

În septembrie, Coreea de Nord a dezvăluit un submarin bazat pe un vechi model sovietic, despre care oficialii americani au spus că are, cel mai probabil capacități exagerate, dar există totuși îngrijorări că Rusia ar putea ajuta Phenianul să finalizeze pașii finali necesari pentru a transforma submarinul într-unul capabil să lanseze încărcătură nucleară.

SUA nu au mai avut relații cu Coreea de Nord de trei ani și nu au o înțelegere completă și clară a tipurilor de tehnologie pe care Rusia le furnizează Coreei de Nord. Spre deosebire de transferurile de arme care pot fi urmărite fizic, partajarea tehnologiei militare nu este la fel de ușor de detectat. Anterior, americanii au avertizat că muniția nord-coreeană este cel mai probabil veche și nesigură, dar în momentul în care stocurile Ucraina se terminau și Kievul își raționaliza muniția, afluxul de muniții din Coreea de Nord a oferit Rusiei un avantaj pe câmpul de luptă.

Potrivit informațiilor, în schimbul muniției pe care o furnizează Moscova, Coreea de Nord dorește ca Rusia să îi furnizeze piese de rachete balistice, avioane, rachete, vehicule blindate și alte tehnologii avansate. În ultimele luni, Coreea de Nord a continuat să-și avanseze programul de rachete, inclusiv testarea unui motor cu combustibil solid pentru o rachetă hipersonică. Oficialii americani avertizează că Rusia ar putea sprijini regimul de la Phenian în realizarea unei rachete cu rază lungă de acțiune, capabilă să zboare mii de kilometri și să reintre în atmosferă cu sarcina utilă intactă. O astfel de armă ar reprezenta o provocare semnificativă pentru sistemele de apărare antirachetă ale SUA.

Administrația Biden așteaptă de ceva timp un nou test nuclear din Coreea de Nord. SUA au pregătit recent planuri de urgență pentru cum să răspundă dacă Kim întreprinde acțiuni agresive în zona demilitarizată cu Coreea de Sud sau atacă insulele de graniță, ceea ce nu a mai făcut din 2010.

Rămâne întrebarea dacă Putin îl încurajează într-adevăr pe Kim Jong Un să întreprindă acțiuni provocatoare menite să creeze așa-numita “surpriză din octombrie”. Un alt oficial înalt al administrației a spus că Rusia ar putea ezita să facă un astfel de pas, deoarece China, care s-a apropiat și ea de Rusia, nu vrea instabilitate în regiune.

Articolul integral al NBC News

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday