Actrița Scarlett Johansson a reușit să determine OpenAI, cea mai importantă companie din domeniul inteligenței artificiale să facă un pas înapoi și să renunțe la profilul de voce Sky pentru ChatGPT, care seamănă foarte mult cu a ei, deși OpenAI a susținut că este vocea unei alte actrițe.

Sam Altman, directorul OpenAI, nu a făcut un secret din faptul că este un fan al lui Johansson, dar și al filmului Her, din 2013, în care ea interpretează vocea unei inteligențe articiale. Nu era probabil o problemă pentru o companie care valorează 86 de miliarde de dolari, ca OpenAI, să-i plătească actriței oricât ar fi cerut pentru vocea sa, dar ea a refuzat până la capăt să acorde acest drept, iar, atunci când la lansarea noului GPT, vocea acestuia s-a dovedit a fi similiară cu a lui Johansson, vedeta a avut o reacție atât de puternică încât știrea a străbătut practic în câteva ore întreg mapamondul.

“Johansson știe că statutul ei va atrage atenția asupra unei probleme care îi afectează și pe alții din industrie care au o influență mai mică, spun oamenii care au lucrat cu ea. Este un rol pe care l-a mai jucat în 2021, când s-a înfruntat cu Disney pentru o altă problemă legată de o tehnologie disruptivă: streaming-ul. Ea a acuzat cea mai puternică companie de la Hollywood că și-a încălcat contractul lansând Black Widow pe serviciul său de streaming în același timp cu debutul în cinematografe”, arată analiza Financial Times.

La fel cum, la vremea respectivă actrița a făcut Disney să plătească pentru câștigul pe care l-a avut din streaming în detrimentul cinematografului, acum ea pune o limită în folosirea inteligenței artificiale, care poate crea conținut asemănător, fără a-l copia. În ciuda faptului că au câștigat protecții împotriva inteligenței artificiale în grevele de anul trecut, actorii se tem că copiile digitale ale vocilor și asemănărilor lor vor fi folosite fără permisiunea lor, privându-i de controlul asupra carierei și a veniturilor. 

Nu este clar dacă Scarlett Johansson va deschide un proces împotriva OpenAI. Au existat dispute similare în era pre-digitală, spun specialiştii în drept – de exemplu cântăreața Bette Midler a refuzat să își pună vocea într-o reclamă a Ford Motor Company, iar aceasta a angajat un imitator. O instanță a decis apoi că vocea distinctă a cântăreței este protejată de utilizarea neautorizată, chiar dacă Ford folosise o altă voce, care semăna, la fel cum OpenAI susține acum că vocea Sky de la ChatGPT aparține unei alte actrițe, deși seamănă cu cea a lui Scarlett Johansson. Asta înseamnă că Johansson are șanse să câștige în instanță, chiar dacă OpenAI chiar a folosit o voce a unei actrițe reale, care seamănă cu cea a lui Johansson.

Analiza integrală pe FT

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday