Nava San José avea 62 de tunuri și trei catarge și era cea mai importantă navă a flotei spaniole. Despre ea se știe că transporta aur, argint, smaralde și artefacte prețioase și că naviga dinspre Panama spre Columbia, când a fost scufundată, în iunie 1708, într-o bătălie cu Marina Britanică, în timpul Războiului Succesiunii Spaniole.

Autoritățile columbiene susțin că o echipă guvernamentală, ajutată de cercetători internaționali, a descoperit epava vasului în 2015, însă o companie americană de salvare pe mare spune că angajații săi au identificat-o primii, la începutul anilor ‘80. În aceste condiții, firma din SUA, Sea Search-Armada, s-a adresat Curții Permanente de Arbitraj și a emis pretenții în valoare de zece miliarde de dolari, circa jumătate din valoarea estimată a comorii de pe epavă. 

Prima etapă a expediției, anunțată de guvernul columbian, constă în fotografierea epavei de la distanță, cu ajutorul unor senzori “neintruzivi”, a informat Institutul columbian de Antropologie și Istorie. Imaginile vor fi folosite pentru crearea unui inventar al obiectelor de pe fundul mării și, în funcție de rezultate, va fi decisă următoarea parte a expediției, care ar putea presupune recuperarea comorilor.

Cercetătorii columbieni vor să folosească o navă care emite semnale acustice și un dispozitiv teleghidat pentru a coborî până la adâncimea la care se află epava. Între timp, zona a fost declarată arie arheologică protejată. 

Sursă: CNN

Foto: icanh.gov.co

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday