Fotografiile, făcute în ianuarie și aprilie, dar publicate miercuri seara, surprind B-21 Raider în timpul testelor la sol și în aer, efectuate la baza Edwards Air Force Base din California. Aeronava cu rază lungă de acțiune este programată să intre în serviciul Forțelor Aeriene la sfârșitul deceniului. 

Secretarul adjunct al Forțelor Aeriene pentru Achiziții, Tehnologie și Logistică, Andrew Hunter, a declarat că programul de testare în zbor al B-21 “decurge bine”, iar aeronava va respecta termenul de livrare – “Face ceea ce programele de testare a zborurilor sunt concepute să facă, adică să ne ajute să învățăm despre caracteristicile unice ale acestei platforme, dar într-un mod foarte, foarte eficient”.

B-21 Raider a început să fie dezvoltat în 2015, iar Pentagonul l-a dezvăluit pentru prima dată în decembrie 2022. B-21 este un bombardier invizibil cu rază lungă de acțiune, considerat de specialiști un element-cheie al “triadei nucleare” americane, compusă din rachete şi bombe care pot fi lansate din aer, de pe uscat, dar și de pe mare. Are o formă de “aripă zburătoare” și este capabil să folosească și rachete convenționale, pe lângă cele nucleare, oriunde în lume, putând fi realimentat în aer. Va putea fi pilotat atât de persoane aflate la bord, cât și de la distanță.

Testele la sol și în aer au început anul trecut și, în urma rezultatelor pozitive, B-21 Raider a primit autorizația pentru începerea producției. Armata americană are ca obiectiv producerea a cel puțin 100 de astfel de aeronave, care sunt programate să înlocuiască treptat bombardierele B-1B Lancer și B-2 Spirit. Oficialii americani declară că B-21 Raider va deveni “coloana vertebrală a flotei de bombardiere” a SUA. Acesta este primul avion de bombardament american nou din ultimii 30 de ani, iar aproape fiecare aspect al programului este clasificat, dezvoltarea sa fiind făcută în mare secret, de teama scurgerii de informații către Rusia sau China.

Surse: Edwards Air Force Base, Business Insider

Foto: Edwards Air Force Base

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday